Порода пиле Minorca: описание, съдържание и грижа

Много птицевъди имат удоволствието да имат в състава си не само продуктивни, но и красиви пилета. Сред необичайните домашни птици породата пиле Минорка, чиито представители имат висока производителност и ярък външен вид, привлича специално внимание. За особеностите на породата и съдържанието на нейните представители по-късно в статията.

Характеристики на породата

Описаните птици дължат произхода си на черните пилета Кастилия, които обитавали селските дворове на испанския остров Минорка (един от Балеарските острови). През осемнадесети век куроводите на доминиращата по онова време Великобритания донесоха непълнолетни в своята страна и ги направиха обикновени представители на стопанства.

В края на 19-ти век, благодарение на екзотичния вид на непълнолетния, птицевъдите на Америка и Германия се интересуват от тях, където започват масово да отглеждат птицата, наричайки я испанска. Испанската кокошка дойде в руската държава през 1885 г. благодарение на халифа на Турция Абдул-Хамид II и до 1911 г. руските животновъди са разработили вътрешен стандарт за тази порода.

Днес мини разполагат с 3 базови линии, които се различават по време на размножаване и по тънкостите на селективната работа:

  1. Черен испански непълнолетен.
  2. Минор Уайт (британска селекция).
  3. Джудже малолетно (немски стандарт).
Ще разкажем за първите две линии на породата, тъй като те са най-популярни за разплод сред техните роднини поради тяхната продуктивност и екзотичен вид.

Знаете ли Кокошките могат да общуват с бъдещите си пиленца, докато те са в черупката. Няколко дни преди появата на потомството, седнали на яйцата и издавайки определени звуци, „майките“ насърчават бебетата, които все още не са се излюпили да реагират на тях, така че пилето изхвърля мъртвите ембриони, изтласквайки ги от общата маса до ръба на гнездото.

вид

Таблиците по-долу предоставят преглед на появата на незначителни цветове и на двата цвята.

Черните кокошки имат следния характерен вид:

вид

характеристики на
главаМалък размер. Муцуно червени, не пернати, кафяви или черни очи
гребенЛистна форма, големи скилидки. При мъжете гребена е изправен, при пилетата виси на страната му като барета, докато окото не покрива
клюнЧерен (за мъжете е допустим по-светъл връх на човката). Под клюна има дълги яркочервени обеци с впечатляващи размери, както и снежнобели бели уши с овална форма
вратДостатъчно дълго
гърдиобъл
коремчеразвита
крилаДостатъчно развит
опашкаГладка, повдигната високо в кокошката, при мъжкия - спускаща се почти до земята, с дълги коси
кракаВисок и здрав. Тъмни метатарси и нокти
Оперение и цвятШифер черно със зелен преливник.

Отличителни черти на белия минор:

вид

характеристики на
главаМалка, кокетна. Муцуната и очите са червени
гребенПод формата на листо с няколко извивки. Да предположим, розов гребен с по-ниско кацане
клюнБледо розово
вратудължена
гърдиобъл
коремчеДостатъчно развит
криларазвита
опашкаГладка, кокошка повдигната високо; мъжката има опашка, куха почти до земята, с дълги плитки
кракаВисок и здрав. Светло розови нокти и метатарзус
Оперение и цвятСнежнобяла, със сребърна импрегнация.

Както се вижда от таблиците, освен разликата в цветовете, външно белите и черните непълнолетни могат да се различават само по формата на гребена.

Характер на птиците

Птиците от тази порода са много активни и подвижни. За съжаление те осъществяват лош контакт с човек и са много срамежливи, така че да ги наблюдавате е възможно само на разстояние. Що се отнася до останалите представители на заграждението за домашни птици, непълнолетните се отнасят с тях доста спокойно и съжителстват мирно в обикновения кокошарник.

Плюсове и минуси

  • Непълнолетните имат следните предимства:
    • декоративен вид;
    • мирен характер;
    • бяло месо с отличен вкус;
    • големи яйца;
    • доста високо целогодишно производство на яйца;
    • висока безопасност на младите животни (над 95%);
    • ранна преждевременност.

  • Основните недостатъци на породата:
    • птиците са чувствителни към промените в климата и времето;
    • много срамежлив;
    • нисък майчин инстинкт - не само не излюпват яйца, но и могат да ги кълват;
    • слабо се приспособяват към новите условия;
    • лошо възприема рязка промяна в диетата.

Характеристики на съдържанието на породата пилешки минор

Минорок се отглежда най-добре в райони с умерен и мек климат, тъй като при по-студени условия производството на яйца може рязко да спадне и съдържанието няма да е икономически възможно.

Предварителни

Във връзка с високата топлина, обичаща природата на птиците, се поставят редица изисквания към условията на тяхното поддържане.

Важно! Най-препоръчително е да се поддържат второстепенни в големи сгради с други животни (говеда, свине, зайци), където плюсовата температура се поддържа поради генерираната от тях топлина.

Кокошарник

Правила за проектиране на курник за малолетни:

  1. Показатели за микроклимат: минимална температура в помещението - + 8–10 ° С. Затова през зимата птиците се нуждаят от допълнително отопление с отоплителни устройства.
  2. Куричката трябва да има ниска влажност и да няма течения.
  3. Материал за изграждане на кокошарник: дърво, блокове от пяна С вероятността от ниски зимни температури е необходимо допълнително затопляне (минерална вата, полистирол). Подовете са направени изключително от дърво.
  4. Размерът на помещенията за поддържане на птици: 1 квадрат. m - не повече от 5 индивида.
  5. Адекватно осветление: оборудвайте изолирания прозорец с площ най-малко 1 квадрат. м и, ако е възможно, инсталирайте фина метална мрежа за лятото.
  6. Качествена вентилация: ако има лош обмен на въздух в коопера, може да настъпи висок процент на смъртност.
  7. Чистота: подредете легло от слама на пода, което трябва да се сменя ежедневно.
  8. Гнезда и костури: инсталирайте на разстояние 75 см от пода.
  9. Дневната светлина (най-малко 10 часа) е снабдена с допълнително осветление.

Пешеходен двор

Тъй като домашните птици от описания вид се характеризират с повишена активност, те наистина се нуждаят от просторно място за разходка.

Изисквания за пешеходно пространство:

  1. Необходимо е да поставите пешеходен двор далеч от външен шум (натоварени песни, места за активен отдих, присъствие на кучета), в противен случай птиците ще престанат да бързат поради плахостта си.
  2. Дворът за разходки на пилета на чист въздух трябва да бъде ограден с фина мрежа с височина не по-малко от един и половина метра, покрит със същата мрежа отгоре или направен балдахин, тъй като непълнолетният може да лети добре и лесно може да се измъкне от корала. Сенникът също ще предпази от дъжд и хищници.
  3. За допълнителна защита срещу чернова и външен шум по оградата се засажда жив плет.
  4. Препоръчително е да направите дървена настилка в писалката с покритие от слама или сено, така че при повишена влажност в двора да не се образува мръсотия, поради което птиците губят декоративния си вид и започват да болят.
Важно! Недопустимо е да ходят незначително през зимата при много ниски температури, тъй като хребетите им могат да замръзнат. За да предотвратите това, гребените на домашните любимци могат да се търкат с мазнини.

Хранилници и купи за пиене

За да се поддържа чистотата и сухотата в кокошарника, както и да се предотврати оцветяването на домашните любимци на оперението им, поставянето на хранилки и купички за пиене трябва да бъде правилно организирано:

  • контейнерите за хранене и пиене трябва да съответстват на размера, възрастта и броя на домашните любимци;
  • устройствата трябва лесно да се почистват от остатъци от храна и замърсявания, а също така да се подлагат на редовна дезинфекция;
  • за сух фураж се подреждат дървени хранилки, а за мокри - пластмасови или метални;
  • купички за пиене също са разположени на пешеходния двор;
  • водата в поилки трябва винаги да е чиста и в достатъчно количество.

Хранене на възрастни пилета

Непълнолетните възрастни трябва да бъдат хранени три пъти на ден със същите фуражи, които са предназначени за останалите породи:

  • сутрин - храна, обогатена с витамини и протеини (приготвена храна);
  • в следобедните часове - каша на маши, с добавяне на пясък (за добро храносмилане);
  • вечер - пълнозърнести храни (царевица, пшеница).

Прочетете повече за други породи кокоше яйце: легхорн, амераукан.

Подходящ и за ежедневна диета:

  • житни растения;
  • зелени;
  • нарязани зеленчуци и кореноплодни зеленчуци (сурови и варени);
  • животински и растителен протеин;
  • месни и рибни отпадъци;
  • серум;
  • слънчогледово масло или торта.

Не трябва да забравяме за минералните и витаминните добавки. В курника или писалката за разходка се поставят отделни хранилки, пълни с:

  • натрошен варовик;
  • смачкана креда;
  • чист речен пясък.
Знаете ли Непълнолетните са много чувствителни към минералния състав на фуража. В някои райони на Испания през 19 век тези птици почти изчезнаха поради недостига на местни почви по отношение на минералите. В райони, където глинестата почва съдържа минерални включвания, този вид домашни птици е запазен.

Разкъсване и снасяне на яйца

Както всички породи опитомени птици, норките преживяват период на разтопяване от 2 седмици до 6 месеца. По това време ефективността им намалява (до 80%), но не спира напълно. В края на тази фаза производството на яйца се връща към нормална динамика и дори се увеличава.

Планирана подмяна на стадо

Периодът на производство на испанско пиле варира от 8 месеца до 2–5 години, след което се извършва планирана подмяна на добитъка. За да се размножи силна порода, която впоследствие ще се отличава с висока производителност, малките пилета трябва да се излюпят в началото на пролетта.

Характеристики на отглеждане на пилета

Както бе споменато по-горе, "испанците" нямат изразен майчин инстинкт, така че инкубатори или кокошки от други породи се използват за развъждане на пилета.

Развъждането и отглеждането на пилета от Минорка се извършва по следната схема:

  1. За отглеждане на потомство яйцата се използват само от пилета, които отговарят на стандарта на породата и се носят на втората година.
  2. Тестисите със среден размер се вземат и съхраняват за 3-5 дни при температура от 12 до 18 ° C с тъпи връхчета нагоре.
  3. Преди полагане в инкубатора яйцата се съхраняват 2 часа при стайна температура.
  4. Появата на пилета трябва да се очаква на 21–23-ия ден след полагане на материала.
  5. Растежът на младите е стандартен: топъл корпус (кутия с високи страни и загряване на дъното за поддържане на температура от +30 ° C); питателна и балансирана храна; прясна и чиста напитка; осветление с лампа (от 6 часа до 20); чиста постеля, която трябва да се сменя няколко пъти на ден.

Храненето на малолетни пилета не се различава от храненето на обикновени пилета, така че в диетата им трябва да има следните храни:

  • на първия ден давайте разтрити яйца, смесени с грис;
  • в ден е необходимо да се даде извара;
  • на втория ден се добавят ситно нарязани зелени (млада коприва, люцерна, детелина; малко по-късно - копър, зелен лук, маруля, киселец);
  • на третия ден се въвеждат зеленчуци;
  • от 10-ия ден можете да добавите варени коренови култури и натрошено зърно;
  • тъй като оперението се добавя към диетата, висококачествено хранене с витамини и минерали (готови комбинирани фуражи за млади животни);
  • на 2 месеца потомството се прехвърля в храна за възрастни с добавяне на трици, дрождови смеси, месо и костно брашно.
Докато растат, младите животни се подлагат на селекционна селекция, която включва следните параметри:

  • общо развитие;
  • производителност на яйца - при пилета на 5 месеца;
  • екстериорът на мъжките, докато гребена расте.

Важно! За да подобрят стадото, водородът препоръчва обмен на развъден материал от други птицевъди.

Болести на пилета и методи за решаването им

Породата няма генетично предразположение към болести, но, както бе посочено, испанските птици изискват топлина и държане в сух кокошарник.

Ако добитъкът е в неподходящи условия, са възможни следните проблеми:

Проблемът

Решаване на проблеми / Превантивни мерки
Поради влагата, течение и студ, птиците започват да болят и умиратИзолирайте помещението отвън с изолационни материали (полистирол, фибростъкло)

Затворете дупки в стените

Подредете костурите на ниво не по-ниско от 70 cm

Сменяйте постелката на свежа всеки ден

Инфекциозни заболяванияПревантивната ваксинация помага да се предотврати инфекция с добитък
Паразитна инфекцияВ кокошарника и в разхождащия се двор се намират резервоари, пълни със смес от пясък-пепел за къпане на домашни любимци
Измръзнали гребени и коткиНанесете грес върху гребени и котки

Не разхождайте птици в особено мразовити дни.

Спазвайки основните правила, посочени в таблицата, можете напълно да избегнете сериозни здравословни проблеми с вашите декоративни домашни любимци.

Както можете да видите, по-добре е да отглеждате екзотични пилета от породата Минорка в частно домакинство, където ще им се осигурят правилни грижи и където акцентът е по-скоро върху декоративния им вид. Осигурявайки на домашните любимци всичко, от което се нуждаят за висока производителност, те с удоволствие ще зарадват стопаните си с питателни яйца и вкусно месо.

Интересни Статии