Пилета Лакенфелдер

Много рядко днес, почти изчезнала порода пилета, е отглеждана на границата на Германия и Холандия. Лакенфелдер - посока на кокошката яйце. Веднъж тя е била в търсене на своите продуктивни качества и необичаен вид. След появата на по-продуктивни промишлени кръстове, търсенето на Lakenfelders от сериозни индустриалци падна и броят на тези красиви пилета започна да намалява. Днес само няколко големи ферми се интересуват от запазването на породата като генетичен материал. Тъй като за частните собственици е трудно да получат родословни пилета, броят на Lakenfelders на частна ферма е малък.

История на породата

Първите кокошки от Lackenfelder се появяват през 1727 година. Дълго време те „варяха” в района на произход. И едва през 1901 г. първите индивиди са докарани във Великобритания. Стандартът за порода е приет едва през 1939 г. с Американската асоциация на птицефермите.

Името на породата се превежда като „черно на бяло поле“, което напълно отразява оцветяването на това пиле.

Има много интересно описание на произхода на пилетата Lackenfelder. Легендата гласи, че още през второто хилядолетие преди Христа група от индоарийски мъдреци, които станали известни като „светци от Брахмапутрата“, Ах-брахмани, мигрирали от Индия в Месопотамия. Мигрантите донесли със себе си първите домашни пилета. Част от Ах-Брахманов се установява в палестинския град Армагедон, където продължават да отглеждат пилета, оценявайки потомството предимно на петлите и качеството на яйцата.

Интересно! Тези семити първо включиха в рецептата за тестото за печене на яйца, изобретявайки гевреци.

През първата година от нашата ера група евреи от Тел Мегидо се премества на територията на съвременна Холандия и Германия, като носи със себе си пилета. Тези пилета станаха предци на Лакенфелдер.

описание

Лакенфелдер - малки яйца. В описанието на пилетата от лакенфелдер е посочено, че по днешните стандарти тяхната яйчна продуктивност е ниска: 160-190 малки яйца годишно. Теглото на едно яйце е 50 гр. Достойнството на продуктите Lakenfelder е атрактивна порцелано-бяла обвивка.

Теглото на кокошките е 1, 5-1, 8 кг, петли до 2, 3 кг.

На снимката е видно, че пилетата от Лакенфелдер имат изразени черти на слоевете. Пилето има малка глава с червен листен гребен. Обеците са малки червени. Дебелината е бяла. Добри гребени и обеци на петел трябва да бъдат много големи. Но гребенът не трябва да падне отстрани. Очите са тъмно червени. Клюнът е тъмен.

Съвет! Колкото по-голям е гребена и обеци на петел, толкова по-добре е той като производител.

Вратът е тънък, дълъг. Тялото е плътно плета, удължено. Хоризонтална рамка. Гърбът и чреслата са много дълги и равни. Горният ред изглежда очертан от владетеля.

Крилата са дълги, леко понижени. Гърдите пълни, стърчащи. Коремът е пълен, добре развит.

Опашката е великолепна, поставена под ъгъл от 60 °. Петрите са дълги, извити. Декоративните пера напълно покриват перата на опашката.

Краката са със средна дължина. Скакателните стави не са пернат, тъмно сиво.

Най-често срещаният цвят е черно-бял. В САЩ това се счита за единствено приемливо. В други страни са възможни други цветове, но „легализирани” са само три варианта. През останалото време, докато работата е в ход. За да разберат как изглеждат представителите на тази порода, по-долу са снимки на всички цветове на пилетата Lakenfelder.

"Класик" черно и бяло.

Главата и шията са покрити с черно перо без примеси с външен цвят. Опашката трябва да бъде със същия цвят като шията. На долната част на гърба черните външни пера са осеяни с бели. Пилета бели.

Silver.

Най-често срещаният цвят в САЩ. По-близо до колумбиеца. От класическото се различава от наличието на бели пера на шията и бели пера, покриващи черното перо на опашката.

Platinum.

Всъщност, отслабената версия на класиката. В друга порода този цвят ще се нарича лавандула. Сините пера на врата и опашката заменят черните, които присъстват в класическия цвят. Метакарпусът на Platinum Lackenfelder е по-лек от този на пилетата с черно-бял цвят. Скакателните стави не са тъмно сиви, а опушени като пера на шията и опашката.

Съвет! "В развитие" са още две цветови опции: кафяво и бяло, червено и бяло.

Златен лакенфелдер

Птицата е много красив цвят, но името е грешно. Всъщност, това е германският Форверк, към който оригиналната Лакенфелдер е пряко свързана: един от предците на породата. Но Форверк е отделна порода. Объркването възникна поради подобни цветни зони.

Forverk, като Lackenfelder, има черен врат и опашка, но тялото е красив ярко червен цвят, наистина изглежда злато.

Устното описание на Forverka и дори снимките са подобни на пилетата от Laekenfelder. Форворков издава само цвета на случая.

Характеристики на породата

Пилетата са много подвижни и весели. Те са лесно укротени, което не им пречи да създават проблеми за собствениците си, тъй като седалката не е заключена за тези птици. Лакенфелдерите успешно доказват на собствениците, че заключването на бедните пилета в тесни пространства не е в интерес на собственика. Птиците са отлични фуражи и при първа възможност летят от клетката в търсене на храна в градината. За тяхната поддръжка е необходим не само просторен, но и затворен отдолу корпус.

Породата е в състояние да издържа на студ. Дори и много млади пилета добре преживяват температурни разлики в брудер. Чувстват се чудесно в условията, при които пилетата от други породи започват да болят.

Тези пилета живеят 7 години. Максималният брой яйца, които те могат да дават през първите 3 години. През това време трябва да имате време да станете млади, за да замените старите стада. И не забравяйте за освежаване на кръвта, в противен случай тя не само ще падне в производителността, но и ще намали размера на птицата. Паузата в яйцеклетката е 2 месеца. Това е период на изливане.

Пилетата са отлични кокошки и каре. Самите те са в състояние да седят и отглеждат пилета.

Недостатъкът е бавният растеж: пилетата достигат половината от теглото на възрастен само с 3 месеца. Недостатъците включват трудността при отглеждането на чистопородни птици. Тук не става въпрос за оцеляването на животните и за стандартите за съответствие на цветовете.

Проблеми с развъждането

Фенове на екзотични родословни пилета са си направили неприятно откритие: Западът с неохота продава висококачествени родословни животни на Източна Европа. Мотивация: не можете да спасите породата. Това е отчасти вярно, тъй като поради малкия брой редки екзотични пилета, животновъдите са принудени да смесват породи.

Проблемите с размножаването на Lakenfelders в Русия могат да бъдат свързани по-специално с продажбата на умъртвяване, а не с елитни птици. Поради този подход руснаците счупват копията си, когато се установи цвета на пилетата от лакенфелдер: или след един месец, или след юношеско линеене. Въпреки че професионалните западни животновъди също не са пощадени от определени проблеми: цветът на Lakenfelder е закъснял. На снимката дневно пилета се отглеждат пилета Лакенфелдер.

Пилетата са "западни", но в този момент е невъзможно да се каже точно какъв ще бъде техният цвят. Избиването на лакенфелдер, предназначено за шоуто, се провежда след младежко линеене.

Западните животновъди вече са натрупали известен опит, което позволява рано да се определи какъв ще бъде цветът на бъдещите пилета. Може би той не дава 100% гаранция, но ви позволява да изхвърлите нежеланите пилета на ранен етап. Видеото показва как да се определи бъдещия цвят на пилетата. Авторът на видеото се фокусира върху определени знаци. Тъй като снимките са дадени допълнително, видеото е ясно за тези, които не знаят английски.

Проблеми с цвета и може би с чистотата на породата са ясно видими на снимката на младите пилета-лакенфелдер.

Но в чатала има гребен. Вероятно, това е пилешко, което дава пилета, които да се разделят по цвят.

В Русия само някои ферми развъждат тази порода, затова е трудно да се получи яйце от чистокръвен лакенфелдер.

Отзиви

Даря Топска, с. Александровка, излюпване на пилета от яйца, закупени в Германия. Веднага след раждането ми напомниха една песен от Електроника „не минута мир”. Това е за тях. На третия ден те започнаха да бягат от кутията, където седяха. Питанията бяха от самото начало. Първоначално ги изнасяха за кратко време, за да не умрат. Събрах го обратно без проблеми, те сами се втурнаха към ръцете. Сега пораснали, живеят на улицата и тероризират всички домашни животни. Те трябва да знаят всичко, всичко е интересно.

Vasily Popov, p. Сергиевка Лакенфелдер започна, защото харесва такъв "хималайски" цвят. Все още държам зайци от хермелин със сходна козина. Тъй като кокошките не са много продуктивни, но можете да оставите яйца под тях, те се люпят добре пилета. Можете да покажете под тях други редки породи пилета. Движещите се пилета се смеят също са много добри. Нечестив цвят, изхвърлен за месо. Трябва да кажа, че месото им е много вкусно, въпреки че не е достатъчно.

заключение

Лакенфелдер е порода, която наскоро беше на ръба на изчезване. Сега интересът към него нараства на фона на очарование с редки екзотични породи. Тези пилета могат да бъдат държани за украса на двора, но не трябва да се очаква висока продукция на яйца от тях, независимо от "официалното" посока на яйцата.