Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

През последните години месото от птици и яйцата станаха популярни сред животновъдите поради гъвкавостта на грижите. Те се характеризират с високо производство на яйца и бързо нарастване на теглото. Отглежданите пилета Барневелдер в Холандия са рядко срещани видове, но имат отлични продуктивност и качество на месото.

Описанието на породата от кокошки Barnevelder гласи, че индийските, виетнамските и американските пилета са участвали в размножаването на тази порода. Целта на отглеждането беше да се получи животновъд, който да произвежда яйца, с цвят на тъмен шоколад. Професионалистите не са усмихнали късмет, а кокошките все още слагат яйца, които са различни в червено. Но в хода на експериментите се формира порода с висока естетическа стойност и колоритно оперение от два нюанса, което доведе до популяризирането на тази порода. Стандартът за порода е приет през 1910 година.

Характеристики на породата

Барневелдер е порода пилета, която се отличава с прилично тегло и силна конструкция. Тялото е голямо, широко гърди. Женските се различават от мъжките при издигнати назад. Също така, мъжките имат много по-плътни бедра. Вратът не е дълъг, върху него има малка глава, почти без перушина, под нея е спретната брада. Scallop Barnevelder обикновен, разположен гладко, ярко червено. Клюнът и краката имат яркожълт цвят.

Barnevelder - порода пилета

По време на селекцията се появиха няколко цвята:

  • типичен черен и червен цвят;
  • сребро;
  • шоколад;
  • черно;
  • кафяво-червен цвят, който е най-разпространен. В тази форма кокошката е покрита с много пера с двойна граница от различни цветове.

Важно е! Възрастните мъже растат до 3, 5 кг, женските - до 3 кг. Яйцата са по-големи от тези на обикновените породи, теглото им достига 80 гр. Висока продуктивност е характерна за слоевете, дори и през зимата. Женската може да произведе до 180 червеникави яйца.

Породата се характеризира с ниска устойчивост на замръзване, но за да се увеличи производителността, най-добре е да се осигури стая с приемлива температура, голяма площ, осветление и липса на студени течения. Котилото трябва да се променя възможно най-често.

При достатъчен размер на парцела, пилетата могат да се съхраняват в топлото време на пасището, като се хранят два пъти на ден със зърно. Така диетата на Barnevelder не се различава от нещо необичайно.

Развъждане и грижи

Пилета са присъщи грижи и повишен майчински инстинкт, поради което до 95% от пилета се излюпват по време на инкубация. За разплод е по-добре да се използват яйца с тегло над 60 г. Ако е необходимо, може да се инкубира, но това рядко се изисква. Засаждането на кокошка в гнездото дава голям брой пилета.

Петел Барневелдър

От втория ден пилетата се хранят с царевица или други зърнени храни, ситно нарязана детелина или зеленчуци, млечни продукти, но не и мляко. Гнездилките изискват много храна - те трябва да се хранят на всеки 2 часа, но от полумесец може да се намали честотата до 5-6 пъти на ден. Той трябва да наблюдава чистотата на пиячите.

За ваша информация! С бързо натрупване на тегло, пилетата бавно се обличат в пера.

Предимства и недостатъци на породата

Породата има следните предимства:

  • висока производителност с ниски изисквания за кооперацията и фуражите;
  • гъвкавост;
  • красиво оперение;
  • спокойни мъже и жени.

Какви са недостатъците на Barnevelder? Неговите недостатъци включват само заседнал начин на живот, който води до проблеми с мускулатурата и необходимостта от голяма площ за ходене.

Като цяло, породата - мечтата на всеки фермер за птици поради големия брой яйца и месо. В допълнение, пилета не се опитват да избягат от двора, те ядат всичко, няма нужда да се инсталират нагреватели в кокошарника.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: