Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Австралорп е порода пилета, която представлява голям интерес за птицевъдите. Оценява се за снасянето на яйца и вкусното месо. Породата постига висока рентабилност благодарение на отличната комбинация от производителност и непретенциозност в грижите.

Историята на породата

Австралорп е бил отгледан от австралийски животновъди. Още през 1890 г. специалистите си поставят за цел да получат порода пилета, които не само ще се носят добре, но и ще имат невероятни вкусови качества на месо. Пресичането се случи между няколко вида пилета.

Резултатът не настъпи дълго и работата на животновъдите даде плод. Слоевете от порода Австралорп произвеждат повече от 300 яйца годишно. Индикаторът е впечатляващ, тъй като за това не се използва комбиниран фураж, а дневната светлина остава непроменена. Въпреки географското положение на страната, породата пилета стана популярна в целия свят.

Описание и характеристики на пилетата Australorp

Подобно на другите породи, тя има отличителни характеристики, по които Австралорпа може да бъде разпозната.

Външен вид и подвид

Петели и кокошки се характеризират със силно тяло. Гръдният кош и коремът са широки, което показва добра производителност на месото на птицата. Крилата са покрити с широки пера и прилягат плътно по тялото.

Краката са широко разперени, боядисани в тъмно сиво или черно. В разкошната опашка има голям брой сърповидни пера. Пилетата от петел се отличават по пол и по-малки размери.

Сините австралорпи имат тъмна граница на краката и гърдите. Яйцата им обикновено са с по-малки размери.

черно

Пилетата с този цвят първо бяха отгледани, така че те се считат за основния вид. Оперението на чернопетни птици придава зелен блясък. Този подвид на породата е най-големият, тъй като набира най-голяма тежест.

мрамор

Той има една отличителна черта, поради която не се бърка с други подвидове - цветът на перата. Комбинацията от цветове дава невероятен мраморен ефект. В началото мраморният австралорп не можеше да се похвали с добра зрялост и размер на яйцата. След работата на домашните животновъди, тези показатели са се променили към по-добро.

продуктивност

Породата пилета се счита за месо-яйце.

Производство на яйца

В зависимост от типа индикаторът е малко по-различен. Средното количество на година, което дава един слой, достига 150 броя. Най-високият официално регистриран рекорд е 309 яйца. Едно австралорпско яйце тежи средно 59 g.

месо

Теглата на петели и кокошки се различават поради размера. Женските тежат от 2, 5 до 3 кг. Петелът достига 3, 5-4 кг.

Порода темперамент

Австралорпите са спокойни и уравновесени. Те са безконфликтни и спокойно се разбират с други птици на птичия двор. Със съдържанието те се оказват послушни.

Плюсове и минуси на домашните птици

Списък на предимствата:

  • спокоен темперамент;
  • високо производство на яйца и вкус;
  • избирателност на съдържанието и храненето;
  • бързо адаптиране към условията на задържане;
  • чорап яйца през цялата година.

Сред недостатъците не се открояват сериозни моменти. Птицевъдите отбелязват само една особеност - ниската производителност на потомството, получена чрез смесване на Австралорп с други породи. Crossbreed не винаги получава същите характеристики на производителността, които родителите имат общо.

Съдържание нюанси

Грижата за Австралорп се основава на основните правила за отглеждане на птици.

Какъв трябва да е пилешки кур

Птиците са отгледани на горещ континент, но въпреки това те се адаптират към студения сезон в страната. Ако температурата в кокошарника не падне под +12 градуса, птиците продължават да бързат.

В кокошарника, където зимата Австралорпс, стените трябва да бъдат изолирани. На пода се изисква гъста постеля. Необходимостта от допълнително отопление възниква, ако на улицата има много силен студ.

На затъмнено място има кутия за гнездене. Той трябва да бъде защитен от чернови. Кълбо от слама или сено се разпространява на дъното. Една кутия за гнездене е предназначена за 4 кокошки.

Пешеходно място

Плътното оперение позволява на Австралорпс да прави разходки на чист въздух дори през зимата. При силни ветрове или дъждовно време птиците с удоволствие седят в курника.

Зоната за разходка е заобиколена от мрежа с височина 1, 5 м. Това е достатъчно, тъй като кокошките не излитат отгоре. Двор за разходки през пролетта е засаден с трева, за да може през лятото птиците да го кълват.

Хранилка и поилка

Тъй като Australorps прекарва цялото време навън през топлите месеци, контейнерите за вода и фураж са инсталирани в двора. По правило това са широки купи, за да може всяка птица да излезе, без да нарушава другата. През зимата се инсталират допълнителни хранилки вътре в кокошарника. Пилетата трябва да имат прясна вода.

Хранителна дажба

Правила за Австралопс:

  1. Основната храна за птиците е зърното. Също така на птиците се дават зеленчуци, билки, млечни продукти, рибни отпадъци и костно брашно.
  2. Малко количество мая влияе положително върху производството на яйца.
  3. Чакъл във фуража подобрява храносмилането.
  4. Като минерали за Австралорп служат настърганите яйчени черупки, креда и черупки.
  5. През зимата в диетата се включват тревно брашно, каша и силаж.
  6. През лятото кокошките намират различни насекоми, които с удоволствие ядат.

Правилната диета е ключът към здравето на пилетата. Качеството на храната влияе върху производството на яйца и вкуса на месото.

Развъдни характеристики

Пилетата са здрави и у дома. Но голям процент от птицевъдите предпочитат инкубаторния метод.

инкубация

Преди полагане на инкубатора, яйцата преминават строга проверка. Подходящите екземпляри се дезинфекцират чрез избърсване с памучна подложка, потопена в разтвор на калиев перманганат. Яйцата, предназначени за инкубатора, се загряват в продължение на 6 часа. Тази техника ще позволи едновременно да се родят пиленцата .

Допустимият процент на влажност вътре в инкубатора е 60-63%. Следователно нивото на влажност е строго контролирано. За това в инкубатора е инсталирано специално устройство.

Инкубационни стъпки

Има 4 основни етапа:

  1. През първите 7 дни има активно съзряване на ембриона.
  2. От 8-ия до 11-ия ден поддържането на влажността в инкубатора е важно. Яйцата се нуждаят от сух въздух.
  3. От 12-ия ден бъдещите пилета развиват газообмен и процесите на обмен започват да работят.
  4. Последният краен етап се характеризира с излюпване на пилета от черупката.

Инкубационният процес трае по правило 22 дни.

Грижа за пилета

Току-що излюпените птици се нуждаят от внимание и грижи. Още преди да се родят, човек предварително урежда място за тях. Тя трябва да бъде в стая със сух въздух, да е топла и без течения. Задължително присъствие на зоната за разплод на кокошка и птици.

През първите 3-5 дни пилетата се поставят в кутия, дъното на която е покрито с дебела хартия. Отгоре е инсталирана мрежа, която да ги предпазва от външни дразнители. Подаващото устройство и водата се прехвърлят в чекмеджето.

Пилетата от Австралорп умират при най-малката промяна в температурата. Следователно, през първите 8-12 седмици от живота, те се нуждаят от топлина.

През първата седмица температурата в кутията трябва да бъде в рамките на 30 градуса. Постепенно нивото спада до 26 градуса.

Препоръчва се всяка седмица да се понижава температурата с 3 градуса. Пилетата на възраст от 1 месец ще се чувстват чудесно при 19 градуса. Австралорпам включва инфрачервени лампи през нощта. Следобед се изнася кутия или кутия на слънце.

Последното се препоръчва, когато пилетата са на възраст поне 3 дни.

Храна за бебета

Диетичната схема, използвана от повечето птицевъди:

  1. Първите 10-12 дни пилетата от Австралорп се хранят с варени яйца, смесени със зърнени храни и нарязани билки. Съставките се смесват и се дават на пилетата.
  2. След това яйцата се отстраняват напълно от диетата. Вместо това те дават комбинирани фуражи с високо съдържание на протеини.
  3. С растежа на пилетата, зърното се смесва с храната, която е основният елемент на храненето. Към него се добавя рибено масло. На ден 1 птица ще се нуждае от 1 g.
  4. Питейната вода се сменя всеки ден.

Ако след 2 месеца след излюпването пилетата тежат около 1, 5 кг, тогава диетата е избрана правилно.

Възможни заболявания и тяхното лечение

Австралорп е една от малкото породи пилета, която има силен имунитет към болести. Появата на заболявания възниква поради нарушаване на условията на задържане.

За да станат силни и не боледуващи, се препоръчва да се спазват следните превантивни мерки:

  1. Ваксинацията се извършва срещу често срещани заболявания.
  2. Монтаж във вътрешния двор "бани" за плуване. Малки вдлъбнатини в земята трябва да бъдат покрити със смес от пясък и пепел. Това е добро средство за защита от паразити.
  3. Редовно почистване на кокошарника от мръсни отпадъци. Ако не почистите къщата, паразити ще се размножават на мръсен под.
  4. Показания като влажност на въздуха в къщата и температура трябва да са в нормалните граници. Правилно подбраната диета играе важна роля.

Следването на правилата за превенция ще ви избави от проблемите с отглеждането на птиците.

Къде да купя и приблизителна цена

Можете да закупите яйца на Австралорп във ферми. Яйцата се продават и от птицевъди, които отглеждат различни породи. Цената на яйце за инкубация зависи от вида на австралорп. Цената за 1 брой варира от 20-50 рубли.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: