Отглеждане на кокошки в задния двор

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Спомняме си игра от преди няколко години, която се въртеше в интернет пространството – Фермата или нещо подобно, където зажаднелите за близост с майката природа градски чеда се бяха втурнали да си отглеждат какво ли не. Това ни наведе на мисълта, че хората, живеещи в града или по-скоро в покрайнините на града, са узрели  за днешното ни предложение – кокошарник в задния двор. И това не е случайно – в глобален мащаб от известно време това занимание е много модерно – дори бихме казали, че има „движение за отглеждане на кокошки в градски условия”.  Ще допълним увода си само със следния въпрос: Знаете ли, че кокошките са най-близките живи роднини на динозаврите”? :))

Ето материала на Джили:

raising_chickens

Не зная как стоят нещата където живеете вие, но при нас отглеждането на кокошки става много популярно! Съседите до нас имат кокошки, племенникът ми Найт (пчеларят) има кокошки, а наскоро и най-малката ми сестра Дори осинови люпило! И никой от тях не живее във ферма! Само в къщи със средно големи дворове в предградията.

Това изглежда е част от по-голямо движение като цяло… (за което скоро ще ви разкажем в друга статия) което е свързано с кошерът, който закупихме и за това как се става пчелар! Нарастващ брой хора в цялата страна (САЩ) имат кошери, кокошарници и зеленчукови градини в дворовете си и все повече общини променят правилата си, за да са в унисон с тези промени в градската архитектура.

Как възникна този внезапен изблик на „треска по кокошките”? Ако човек се замисли, има МНОГО причини да му се прииска да си има свои кокошки в задния двор! Ето някои от тях:

По-вкусно & по-полезно за вас

Ако предпочитате домашно отгледаните домати пред закупените от магазина, навярно ще предпочетете и домашно снесените яйца. Счупете яйце на домашна кокошка и жълтъкът ще е значително по-наситено оранжев.

Редица изследвания показват, че яйцата на свободно отглежданите кокошки имат по-висока хранителна стойност. Изследване, проведено от Mother Earth News, сравни яйцата на 14 ята от различни места в Щатите. Изследването откри, че при сравняването с официалните данни на американското Министерство на селското стопанство за хранителността на продаваните в търговската мрежа яйца, яйцата от свободно отглеждани кокошки съдържаха:

  • 33 % повече витамин А
  • Два пъти повече омега-3 мастни киселини
  • 25 % повече витамин Е
  • 75 % повече бета каротин
  • Четири пъти повече витамин D.

На мен и ТАЗИ информация ми е достатъчна, за да ме убеди да си взема кокошки!

Чудесно преживяване за цялото семейство

Отглеждането на кокошки е нещо, в което може да участва цялото семейство. Миналата седмица снаха ми Ава ни покани на барбекю в задния двор и аз станах свидетел как трите им малки деца се забавляваха с кокошките! Много беше забавно! :-)

Според сестра ми Дори, дъщеря й Бриана се грижи за техните кокошки и те дори и действат терапевтично, защото малката наскоро бе диагнозирана със синдрома на Асбергер.

Тя не само че напълно отговаря за тях… чисти кокошарника, храни ги… но и седи с тях и им говори и им пее. Между тях се е изградила истинска връзка според Дори и Бриана е много по-щастлива, откакто те са пристигнали.

holding egg

Малките деца много обичат да се грижат за птици и с истинска наслада събират яйцата, които те снасят. Това да ги хранят и да им сипват вода всеки ден е чудесен начин за децата да се научат на отговорност и труд.

Отглеждането на кокошки също така е чудесен начин децата (и възрастните) да разберат връзката си с храната, която ядат. Много от нас рядко ядем храна, която не сме купили от магазините и ние нямаме прякото взаимодействие със земята като предците си.

Контрол над вредителите

Освен полезните за тях люцерна и зърнени храни, кокошките се хранят с мухички, мравки, бръмбари, скакалци, ларви, червейчета, гъсеници и дори мишки. Градинарите ще се зарадват като разберат, че кокошките много ОБИЧАТ да похапват охльови и плужеци!

Ако които и да било от тези причини ви звучат добре… ето някои неща, които може също да искате да знаете преди да се впуснете в приключението да отглеждате домашни птици:

  • Като всяко животно, кокошките се нуждаят от ежедневни грижи. Макар че те си тичат свободно в оградения с тел двор през деня, през нощта те трябва да бъдат прибирани в кокошарник или на закътано място, за да не станат жертва на хищници. За ваша информация… някои хора погрешно смятат, че кокошките ПРИВЛИЧАТ миещи мечки, лисици и скунксове. Всъщност, тези хищници вече живеят в градовете и с удоволствие ще се възползват от предоставилата им се възможност да се нахранят с пилешко.
  • Кокошките цапат. Кокошарниците и дворовете където се отглеждат кокошки трябва да се чистят всяка седмица или на две седмици. Куришките от пет или шест кокошки се равняват да изпражненията на едно средно голямо куче.
  • Петлите вдигат шум и в много градове притежанието им е изрично забранено. Обаче, не е НЕОБХОДИМО да имате петел. Кокошките ще снасят яйца и ще се чувстват добре и без петел.
  • Макар че е приятно да събирате яйцата от отгледаните от вас кокошки, вие няма да спестите пари от това, че няма да купувате яйца от магазина. След като съберете разходите за кокошките, за отглеждането и храненето им и за другите необходими неща, яйцата и месото, предоставяни от кокошките се оказват доста скъпи.

Но ако сте като съседите, племенника и сестра ми… ползите от това да имате свои кокошки си струват допълнителните разходи.

Източник:

RAISING BACKYARD CHICKENS

http://www.onegoodthingbyjillee.com/2014/07/raising-backyard-chickens.html?utm_source=getresponse&utm_medium=email&utm_campaign=onegoodthing&utm_content=%5B%5Brssitem_title%5D%5D

Снимки: egglayingchickens.comwww.homegrown.org

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *