"Коя порода кокошки издържа най-добре на жегите?, пита Радостина Славова от Годеч.

Най-издръжливи на жегите са трансилванските (румънските) кокошки, по-известни като голошийки. Както показва и наименованието им, тази рядка порода кокошки имат румънски произход.

По стандарт петлите тежат 3,3-3,5 кг, а кокошките - 2,4-2,7 кг. Основна отличителна черта на породата е липсата на пера на шията и под крилата, като този признак се предава на потомството дори при кръстосване с други породи и се наблюдава още при новоизлюпените пиленца. На слънце шията на тези кокошки почервенява. Гребенът им е листовиден или розовиден. Птиците са с различна окраска. Годишната им яйценосност е 150-170 яйца, които са със среден размер и бежови на цвят.

Голошийките са добри носачки: непретенциозни, скорозрели и заради двойно по-малкото количество пера от другите кокошки те понасят по-леко жегата, но не се боят и от студ. Те са спокойни, но плашливи птици.

Тези характеристики потвърждава и развъдчикът Николай Николов (член на Българската асоциация на развъдчиците на кокошеви и водоплаващи птици, който отглежда в кюстендилското село Катрище от интересните головрати кокошки). Според него освен това голошийките не боледуват. Николай Николов обяснява, че хомозиготните птици нямат т.нар. папийонка за разлика от хетерозиготните, които имат.